Εδώ όλο το άρθρο από την εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ σελίδα 28 στις ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Η νέα νομοθεσία που αφορά τα επιδόματα τέκνου και φοίτησης επέφερε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη μείωση των επιδομάτων αλλά και την αναστολή καταβολής τους για αρκετούς μήνες. Πολλοί δικαιούχοι, πολυμελείς οικογένειες βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς το μηνιαίο επίδομα τέκνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές χιλιάδες οικογένειες το περίμεναν ως συμπλήρωμα του ελλιπούς οικονομικού τους προϋπολογισμού ή για πληρωμή δόσεων ή για φοιτητικό έμβασμα.

Ένα άλλο πρόβλημα που ακόμα δεν βγήκε αρκετά στην επιφάνεια είναι και η μεγάλη καθυστέρηση στη φοιτητική χορηγία. Οι πλείστοι, τουλάχιστον όσοι την είχαν πραγματικά ανάγκη υπέβαλλαν από τα Χριστούγεννα την αίτηση και μέχρι σήμερα λάμβαναν τη χορηγία συμπληρώνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Φέτος δεν γνωρίζει ακόμα κανένας πότε θα ετοιμαστούν οι αιτήσεις και τι θα περιλαμβάνουν οι νέες φόρμες. Κρίνοντας από το επίδομα τέκνου θα υπάρξει τεράστια ταλαιπωρία και καθυστέρηση.

Οι ανθρώπινες φωνές διαμαρτυρίας, συχνές στα ΜΜΕ και καθημερινές στα κατά τόπους γραφεία των πολυμελών οικογενειών είναι άκρως δικαιολογημένες. Το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται και το βάρος που καλούνται να πληρώσουν οι πολυμελείς οικογένειες είναι τεράστιο και δυσανάλογο.

Πιστεύουμε ότι η Βουλή βεβιασμένα ενέκρινε τα μέτρα τα οποία εισηγήθηκε η κυβέρνηση υπό το την πίεση των κομμάτων και το βάρος της οικονομικής κρίσης αλλά και της απειλής ένταξής μας στο μηχανισμό στήριξης. Η Βουλή αποποιείται ευθυνών ενώ μπορούσε κάλλιστα να κάμει τροποποιήσεις και βελτιώσεις ούτως ώστε να μην φθάσουμε στο σημερινό έσχατο σημείο. Αντίθετα μάλιστα, σήμερα με διάφορες δηλώσεις τους ορισμένοι βουλευτές εισηγούνται εκ των υστέρων μέχρι και ανεφάρμοστες λύσεις απλά και μόνο για εντυπώσεις και αποφυγή ευθυνών με μετατόπιση του προβλήματος αλλού, αντί έμπρακτα, έστω και τώρα, να προχωρήσουν σε τέτοιες τροποποιήσεις οι οποίες τουλάχιστον να απλοποιούν και επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Το Υπ. Οικονομικών και η Βουλή αντιλαμβανόμενοι την πρωτόγνωρη ταλαιπωρία του απλού κόσμου και υπό την πίεση των οργανώσεων πολυμελών οικογενειών συνήλθαν εκτάκτως και συζήτησαν το θέμα. Πέραν όμως από την επίσπευση έγκρισης αιτήσεων των πολύ χαμηλά αμειβομένων ουδέν έγινε προς βελτίωση της όλης κατάστασης. Η ταλαιπωρία με την καθυστέρηση αλλά και τη συμπλήρωση της αίτησης (που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση αφού χρειάζεται να προσκομιστούν στοιχεία που το ίδιο το κράτος ίσως δεν μπορεί να παράσχει) είναι πρωτόγνωρη και απαράδεκτη.

Εν τω μεταξύ ο νέος νόμος πλήττει ανεπανόρθωτα όλους, κυρίως όμως τις πολύ χαμηλά αμειβόμενες οικογένειες, αλλά και όσες τυγχάνουν να έχουν φοιτητές και τώρα χάνουν το επίδομα τέκνου, ένα πολύ σεβαστό εισόδημα, ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και των αυξημένων αναγκών που απαιτεί ένας φοιτητής. Υπάρχουν οικογένειες με 2 ή 3 ή και περισσότερους φοιτητές.

Φαντάστηκε ή υπολόγισε κανείς (στο υπουργείο Οικονομικών ή στη Βουλή) πόσο αναγκαίο εισόδημα χάνουν τέτοιες οικογένειες; Πολλές οικογένειες βρίσκονται στα όρια ή κάτω του ορίου φτώχειας, ακόμη περισσότερες είναι χρεωμένες για στεγαστικά και σπουδαστικά δάνεια και όμως χάνουν τεράστια ποσά από το επίδομα τέκνου… Απλά βρέθηκε η εύκολη και γρήγορη λύση με αποκοπή των επιδομάτων, ωσάν να έγιναν όλα τα άλλα απαραίτητα μέτρα που μπορούσαν και έπρεπε να προηγηθούν.

Αυτές τις μέρες γίναμε όλοι μάρτυρες οικογενειακού δράματος πολλών συνανθρώπων μας. Οικογενειάρχες να εκλιπαρούν την ΑΗΚ για να μην τους αποκόψει το ρεύμα ή τις οργανώσεις για πληρωμή του αλλά και βοήθεια παντός είδους… Ακόμα και για ψωμί και γάλα, είναι δυστυχώς πραγματικότητες και συχνά πλέον φαινόμενα…

Ηλίας Καραΐσκος
* Εκπρόσωπος Τύπου ΠΟΠΟ