20/02/2012 Συνέντευξη κ. Ηλία Καραΐσκου στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ
Συνέντευξη του Εκπροσώπου Τύπου της Π.Ο.Π.Ο. στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ αναφορικά με το νέο νόμο για τα επιδόματα και τα προβλήματα που δημιούργησε.
Ανατράπηκε ο οικογενειακός προϋπολογισμός 25 χιλιάδων οικογενειών
Οι τρίτεκνοι σε απόγνωση
Συγκλονιστικές υποθέσεις οικογενειών που καταφεύγουν για βοήθεια καταθέτει ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού και Εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας Π.Ο.Π.Ο. κ. Ηλίας Καραΐσκος.
Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες τρίτεκνες οικογένειες λόγω καθυστέρησης στην καταβολή του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας και της αφαίρεσης από το επίδομα τέκνου των παιδιών τους που σπουδάζουν. Για πλήρη ανατροπή του οικογενειακού προϋπολογισμού κάνει λόγο ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας, κ. Ηλίας Καραΐσκος.
Μιλώντας στον «Π» υπέδειξε ότι μεσούσης της ακαδημαϊκής χρονιάς κάθε σπίτι χάνει €2.560 ευρώ από την καθυστέρηση στην καταβολή της φοιτητικής χορηγίας και από 420 έως 600 ευρώ για τους 2 πρώτους μήνες του χρόνου, για το επίδομα τέκνου που ακόμα δεν έχει καταβληθεί.
Το γεγονός αυτό οδηγεί χιλιάδες οικογένειες σε δυσμενή οικονομική θέση. Σε συνδυασμό με τη δραματική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος και του νερού αλλά και μιας σειράς άλλων παραγόντων, όπως την ανεργία, της αύξησης του ΦΠΑ και της μη εκτέλεσης των διαταγμάτων διατροφής σε διαζευγμένες γυναίκες, αρκετές από τις οποίες έχουν να ανατρέψουν 3 ή και περισσότερα παιδιά, πολλές οικογένειες οδηγούνται στην εξαθλίωση.
Τα τηλέφωνα σε όλα τα επαρχιακά γραφεία της Π.Ο.Π.Ο., όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν σταματούν να κτυπούν. «Υπάρχουν περιπτώσεις που ως Οργάνωση σπεύσαμε να πληρώσουμε τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, για να μην κοπεί το ρεύμα σε σπίτια μελών μας.» σημειώνει ο κ. Ηλίας Καραΐσκος.
Μέχρι στιγμής η Π.Ο.Π.Ο. έχει βοηθήσει 12 οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, με την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης. Όπως υποδεικνύει ο κ. Ηλ. Καραΐσκος, το οικονομικό πλήγμα από την αφαίρεση του επιδόματος τέκνου από τους φοιτητές είναι μεγάλο για όλους τους τρίτεκνους, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Ιδιαίτερα πλήττουν τις οικογένειες στις οποίες οι γονείς είναι άνεργοι ή χαμηλόμισθοι και μισθοσυντήρητοι. Τα έξοδα για ένα φοιτητή είναι αυξημένα και πολλές οικογένειες χρησιμοποιούν το επίδομα για να συμπληρώσουν το φοιτητικό έμβασμα.
Ταυτόχρονα, μετά την εισαγωγή των νέων εισοδηματικών κριτηρίων και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν με τη συμπλήρωση νέων αιτήσεων, το επίδομα αναμένεται να καθυστερήσει να καταβληθεί για ακόμα τέσσερις μήνες.
Όσον αφορά τη φοιτητική χορηγία που λαμβάνουν οι τρίτεκνοι αρχές κάθε χρόνου, όπως μας αναφέρει ο κ. Ηλ. Καραΐσκος «έχουμε τέλος Φεβρουαρίου και ακόμη δεν έχει ετοιμαστεί η νέα αίτηση που θα υποβάλουμε για να εξασφαλίσουμε τη χορηγία. Μέχρι να πάρουμε τη χορηγία οι περισσότεροι φοιτητές θα έχουν ολοκληρώσει την ακαδημαϊκή τους χρονιά.» Οι γονείς αφού είχαν ως δεδομένο ότι θα λάβουν το επίδομα τέκνου και βασιζόμενοι στη φοιτητική χορηγία, όπως αναφέρει ο κ. Ηλίας Καραΐσκος, προχώρησαν στην εξασφάλιση δανείων για τις σπουδές των παιδιών τους και τώρα βρίσκονται στον αέρα.
Υπάρχουν οικογένειες με 2 ή 3 φοιτητές που σκέφτονται σοβαρά πλέον να σταματήσουν τις σπουδές των παιδιών τους. Δεκάδες οικογένειες απευθύνθηκαν μέχρι στιγμής στα επαρχιακά γραφεία της Π.Ο.Π.Ο. εκλιπαρώντας για βοήθεια, και όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού, τα τηλέφωνα δεν σταματούν να κτυπούν από γονείς που ανησυχούν και διαμαρτύρονται. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, άλλοι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους στις τράπεζες, ακόμη και να βγάλουν τα προς το ζην.
Άνεργοι, χαμηλόμισθοι, μισθοσυντήρητοι, διαζευγμένες με τρία παιδιά στις οποίες δεν καταβάλλεται πλέον η μηνιαία διατροφή, είναι πλήρως εκτεθειμένοι. Άλλοι αποτείνονται στο Γραφείο Ευημερίας για βοήθεια και περιμένουν μήνες για να εξασφαλίσουν ένα επίδομα και άλλοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους που υποθήκευσαν για να εξασφαλίσουν δάνειο το οποίο αποπλήρωναν βασιζόμενοι στα επιδόματα.
Η Π.Ο.Π.Ο. ζητά από τη Βουλή την επανεξέταση του θέματος του επιδόματος τέκνου αλλά και της φοιτητικής χορηγίας και την επίσπευση των διαδικασιών για καταβολή των επιδομάτων.