Την Παρασκευή 11/1/2019 αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελών Οικογενειών (ΠΟΠΟ) με επικεφαλής τον πρόεδρο της Οργάνωσης Ευθύμιο Στρούθο, είχε συνάντηση στα γραφεία της Κ.Ε. ΑΚΕΛ με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Στη συνάντηση τέθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τις τρίτεκνες οικογένειες και είναι κοινή διαπίστωση ότι η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους επέφερε κατακόρυφη μείωση στις γεννήσεις με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα π.χ. αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα στη Κύπρο.

Τα μέτρα που εισηγείται η Οργάνωση είναι:

1) Η δημιουργία καταλλήλων δομών φύλαξης των παιδιών σε νηπιακή αλλά και σχολική ηλικία με χαμηλό κόστος για να μπορούν οι γονείς να εργαστούν και να εναρμονιστεί η οικογένεια με την εργασία.

2) Δημιουργία φοιτητικών διευκολύνσεων π.χ. αύξηση φοιτητικού επιδόματος δημιουργία εστιών στέγασης και σίτισης των φοιτητών.

3) Επαναφορά του επιδόματος μάνας που ενώ στις πολύτεκνες μάνες επαναφέρθηκε ενώ στις τρίτεκνες όχι.

4) Εξίσωση δικαιωμάτων και διευκολύνσεων τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες οικογένειες.

5) Αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης του νερού και του ρεύματος γιατί με τον υφιστάμενο τρόπο τιμολόγησης που γίνεται ανάλογα με τη κατανάλωση, λειτουργεί τιμωρητικά για τις πολυμελείς οικογένειες.

6) Αναβάθμιση της λειτουργίας δημογραφικού φορέα.

Η αντιπροσωπεία της ΠΟΠΟ ανακοίνωσε επίσης ότι σε συνεργασία με την αντίστοιχη Ελλαδική οργάνωση θα διοργανώσουν ημερίδα με θέμα το δημογραφικό.

Ο Αντρος Κυπριανού συμφώνησε σε όλα τα σημεία, με έμφαση στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας η οποία σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και υποσχέθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για προώθηση με πολιτική δράση για επίλυση του προβλήματος. Τόνισε επίσης ότι η μη καταβολή του επιδόματος μάνας στις τρίτεκνες μάνες αποτελεί διάκριση και πρέπει να διορθωθεί.

Συμφώνησε σε όλα τα σημεία που έθεσε η αντιπροσωπεία και ανέφερε ότι όλα τα αιτήματα που υπέβαλε η ΠΟΠΟ θα συζητηθούν επισταμένα και θα μελετηθεί το ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να τα εγγράψει στο κεφάλαιο Δ της Βουλής των Αντιπροσώπων για να διεξαχθεί ολοκληρωμένη πολιτική συζήτηση επί όλων των θεμάτων που απασχολούν τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η συνάντηση έκλεισε με την πλήρη ταύτιση απόψεων και θέσεων της Οργάνωσης και του γ.γ του ΑΚΕΛ.