Συνάντηση με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα είχε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελών Οικογενειών (ΠΟΠΟ) με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ευθύμιο Στρούθο.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις τόσο από τον πρόεδρο της ΠΟΠΟ όσο και από τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΠΟ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΤΡΟΥΘΟΣ:

Να ευχαριστήσω καταρχήν τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών για τον καθορισμό της σημερινής συνάντησης. Με τον κ. Λιλλήκα έχουμε κάνει αρκετές συναντήσεις με θέματα που αφορούν τις πενταμελείς οικογένειες. Έχουμε τονίσει σήμερα συγκεκριμένα ότι εδώ και είκοσι χρόνια αγωνιζόμαστε για την πλήρη αναγνώριση μας ως πολύτεκνων οικογενειών με ότι αυτό συνεπάγεται. Έχουμε ανταλλάξει επίσης πολλές σκέψεις που αφορούν το δημογραφικό πρόβλημα του τόπου μας το οποίο και η Συμμαχία Πολιτών πιστεύει ότι είναι εθνικό θέμα που αφορά όλες τις πτυχές της κυπριακής κοινωνίας: κυπριακό, οικονομία, κοινωνική ζωή κτλ. Όλα αυτά τα έχουμε συζητήσει αρκετές φορές και πιστεύω ότι έχουμε ένα ισχυρό σύμμαχο τη Συμμαχία Πολιτών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ:

Να ευχαριστήσω με τη σειρά μου την ΠΟΠΟ. Να πω ότι ως Συμμαχία Πολιτών είχαμε πάγια θέση που αφορά στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη δημογραφική ανάπτυξη της χώρας μας. Η Κύπρος σήμερα είναι δεύτερη στην υπογεννητικότητα στον κόσμο. Για πρώτη φορά ο πληθυσμός της Κύπρου έχει μειωθεί σε περίοδο ειρήνης. Και ο λόγος είναι για να αναπτυχθεί ή να διατηρηθεί ο πληθυσμός στα ίδια επίπεδα απαιτείται κάθε οικογένεια να κάνει 2,1 παιδιά. Στην Κύπρο κάθε οικογένεια κάνει 1,2 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά ο πληθυσμός μας θα μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά θα δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο συνταξιοδοτικό. Έχει ανατραπεί η αναλογία ανάμεσα στον εργαζόμενο πληθυσμό και στους συνταξιούχους. Αυτή η τάση πρέπει να ανατραπεί και ο μόνος τρόπος, δεν είναι με σπασμωδικές κινήσεις, δεν είναι με μπαλωματικά μέτρα αλλά μέσα από μία ολοκληρωμένη στρατηγική η οποία θα στηρίξει και τις οικογένειες αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει και τις απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται για να διευκολύνουν τη ζωή μιας οικογένειας η οποία θα έχει πέραν του ενός παιδιού.

Είναι η ώρα επιπλέον να πάψουμε να διαχωρίζουμε τις οικογένειες σε τριμελείς, τετραμελείς κτλ. Θεωρώ ότι η πολιτική της Πολιτείας θα πρέπει να καθορίσει όπως η οικογένεια πάνω από δυο παιδιά θα πρέπει να ονομάζεται πολυμελής που θα απολαμβάνει ιδιαίτερων κινήτρων από την Πολιτεία.

Η Πρόταση μας για την πληθυσμιακή ανάπτυξη ήταν μέσα στις Προτάσεις που κατέθεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν μου ζητήθηκε μετά τις εκλογές να του καταθέσω κάποιες από τις Προτάσεις μου που θεωρώ σημαντικές. Θα επαναφέρω το ζήτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Υπουργός Εργασίας, όταν συζητήσαμε το ζήτημα μας είχε πει ότι θα προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη μελέτη. Θα πιέσουμε όπως όλα αυτά να επιταχυνθούν και θεωρώ ότι αυτό το πολύ μεγάλο εθνικό ζήτημα θα πρέπει όταν η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να τεθεί στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου για να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική που θα ανατρέψει τη σημερινή τάση.