Αντιπροσωπεία της  Γραμματείας της Οργάνωσης  μας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Ευθύμιο Στρούθο, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Πάμπο Ηρακλείδη και τον Γενικό Γραμματέα Σόλωνα Κασίνη, είχε στις 03/03/2021 συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ. και την βουλευτή του κόμματος κ.  Χριστιάνα Ερωτοκρίτου  και στη συνέχεια συνάντηση με την  Πρόεδρο του Κινήματος  Αλληλεγγύη.

Κατά τις συναντήσεις ο Πρόεδρος της Οργάνωσης παρουσίασε την τραγική εικόνα του δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας, την υπογεννητικότητα, τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από την γήρανση του πληθυσμού, την αύξηση των δαπανών υγείας ,  τις επιπτώσεις  στο ασφαλιστικό  και τις πολιτικές συνέπειες από τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού στη Κύπρο. Τονίστηκε επίσης το γεγονός ότι η πολιτεία δεν έχει  ακόμα  υιοθετήσει ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του.

Σε συνοπτικό υπόμνημα της Οργάνωσης μας, προτάθηκαν τρία κίνητρα που πρέπει να δοθούν κατά προτεραιότητα στις τρίτεκνες οικογένειες 1. αναγνώριση της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνης 2.  άμεση επιδότηση των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 3. Η ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στα στεγαστικά προγράμματα του κράτους.

Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. Νικόλας Παπαδόπουλος συμφώνησε ότι το δημογραφικό και η υπογεννητικότητα είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα  και  ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν Εθνικό θέμα. Στάθηκε στη στήριξη των νέων ζευγαριών για την εξασφάλιση εργασίας με στόχο την αύξηση των γεννήσεων, την επιδότηση των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και την απόκτηση στέγης. Θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πόροι για την εξομοίωση των τρίτεκνων με τους πολυτέκνους, η οποία θα πρέπει να κοστολογηθεί

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης κ. Ελένη Θεοχάρους  εξέφρασε επίσης την αμέριστη στήριξη της στο αίτημα μας για την αναγνώριση της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνης , αφού αποτελεί το κλειδί στην υπογεννητικότητα και τα ζητήματα που τίθενται οπωσδήποτε θα προωθηθούν, όμως  μετά  τις εκλογές στη νέα βουλή.

Παραδώσαμε επίσης αναλυτικό υπόμνημα με τις εισηγήσεις και προτάσεις μας για το δημογραφικό και τα δίκαια αιτήματα της Οργάνωσης μας.

Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ)