Αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Φρίξο Ζεμπύλα, Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Χρήστο Ανδρέου και Μέλος ΔΣ κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, πραγματοποίησε συνάντηση την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022 με αντιπροσωπεία της  Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Λευκωσίας – Κερύνειας κ. Χαράλαμπο Ηρακλείδη και την ταμία κ. Ελένη Μωυσέως.

Υπήρχε κοινή συν αντίληψη ότι οι πενταμελής οικογένειες χρειάζονται την υποστήριξη όλων, έτσι ώστε να αντεπεξέρχονται στα σημερινά δεδομένα. Παράλληλα, η δημογραφική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία 10-15 χρόνια, δεν είναι η κατάλληλη ώστε να δώσει τα κίνητρα σε οικογένειες να αποκτήσουν περισσότερα από ένα παιδί, γι’ αυτό και υπάρχει υπογεννητικότητα στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, κατατέθηκαν οι απόψεις για επίλυση του θέματος της υπογεννητικότητας όπου κινήθηκαν σε δύο άξονες. Ο πρώτος, ήταν το θέμα των οικογενειακών αξιών που μπορούν να αποκτηθούν μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και ο δεύτερος, η οικονομική και άλλη στήριξη ώστε να αποκτήσουν κίνητρα οι γονείς να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

Πιο συγκεκριμένα εστίασαν στα πιο κάτω:

  1. Η αναγνώριση της πενταμελούς οικογένειας ως πολύτεκνη από την Πολιτεία, με άμεσο αποτέλεσμα τη δωρεάν σίτιση των παιδιών από πενταμελής οικογένειες στα Ολοήμερα Σχολεία.
  2. Επέκταση των Σχεδίων Επιχορήγησης Διδάκτρων και Σίτισης παιδιών μέχρι 12 χρονών, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.
  3. Με την παρουσίαση της ταυτότητας πενταμελούς οικογένειας να παραχωρείται έκπτωση από 5-10% κατά την πληρωμή της ετήσιας συνδρομής αλλά και της ασφάλειας των παιδιών.

Κλείνοντας, οι Οργανωμένοι Γονείς και η Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας, συμφώνησαν ότι η αμφίδρομη επικοινωνία καθώς και οι κοινές δράσεις είναι προς όφελος και των παιδιών και των οικογενειών τους.