Πραγματοποιήθηκε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ) για το 2023 την τετάρτη 15/10/2023. Τα θέματα ήταν:

  • Έκθεση πεπραγμένων του ΚΔΣ – από τον Πρόεδρο Ευθύμιο Στρούθο για τη περίοδο 2022-2023.
  • Έκθεση Οικονομικής Διαχείρισης, εξελεγμένοι λογαριασμοί, για το έτος 2022 από τον Γενικό Ταμία Χριστόδουλο Πιτσιρή.
  • Έκθεση Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου- για το έτος2022- 2023 από την Πρόεδρο Μαίρη Βασίλακκα.
  • Συζήτηση επί των πεπραγμένων και λήψη αποφάσεων.
  • Έγκριση Ψηφίσματος.

Παραθέτουμε  τον:

  • Απολογισμός Δράσης ΚΔΣ για την περίοδο  2022-2023

Αγαπητοί Φίλες και φίλοι,

Σήμερα καταθέτουμε τον απολογισμό δράσης της  Οργάνωσης μας για την περίοδο 2022-23 δηλ. από το προηγούμενο μας Συνέδριο μέχρι σήμερα

Αρχές του 2023 διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές, όπου καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο η Οργάνωση μας είχε  συναντήσεις με όλους του υποψήφιους προέδρους, ώστε να πειστούν να περιλάβουν στα προγράμματα τους θέματα που αφορούν την υπογεννητικότητα και κατ΄επέκταση τη στήριξη των νέων για τη δημιουργία οικογένειας , να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την συμφιλίωση της εργασίας με την οικογένεια. Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου κ. Νίκου Xριστοδουλίδη επιδίωξη και απαίτηση μας θα πρέπει να είναι  η υλοποίηση του προγράμματος του όσον αφορά το δημογραφικό την στήριξη της οικογένειας και  ιδιαίτερα των τριτέκνων με στόχο  την αναγνώριση μας  ως πολύτεκνους.

Συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις  της Ad-Hoc Επιτροπής της Βουλής  για το Δημογραφικό και της Επιτροπής Εργασίας όπου συζητούνται θέματα που μας απασχολούν . Είχαμε συναντήσεις με υπουργούς της Κυβέρνησης , στους οποίους  θέσαμε τα αιτήματα μας, καθώς επίσης και με τον νέο Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου .

Φέτος καταφέραμε να  υιοθετηθεί η πρόταση μας για επιδότηση των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέχρις ότου υλοποιηθεί η ανέγερση τέτοιων υποδομών που να ικανοποιούν την ανάγκη φύλαξης των παιδιών για τις εργαζόμενες μητέρες.

Αναλυτικά οι δράσεις μας για το 2022-23 Είχαμε συναντήσεις όπως είπαμε και στην αρχή με όλους τους υποψήφιους προέδρους και αρχές του 2023 πραγματοποιήσαμε δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία αναλύσαμε τις θέσεις μας για το δημογραφικό και παραθέσαμε σειρά μέτρων και κινήτρων που πρέπει να δοθούν για την αναστροφή της υπογεννητικότητας. Η δημοσιογραφική διάσκεψη έτυχε μεγάλης  προβολής από τα δελτία ειδήσεων όλων των τηλεοπτικών καναλιών, ενώ στην συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Αντιπροσωπεία της Οργάνωσης μας είχε συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με σκοπό την στήριξη της τρίτεκνης οικογένειας από την εκκλησία.

Αντιπροσωπεία της Οργάνωσης μας μετάβηκε στην Ελλάδα στο Συνέδριο των τριτέκνων της ΟΠΟΤΤΕ , στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο Οργανώσεων, όπου είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την Υφυπουργό Δημογραφίας  &  Οικογένειας .

Είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, στον οποίο θέσαμε το θέμα της αντιμισθίας των εθνοφρουρών και την εξίσωση του με τους πολύτεκνους. Συμμετείχαμε και μιλήσαμε σε εκδήλωση για την ισότητα των γυναικών που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΔΗ.ΣΥ. κ. Ελένη Σταύρου.

Είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Πρόνοιας κατά την οποία εκφράσαμε τις θέσεις μας για το δημογραφικό, την στήριξη της τρίτεκνης οικογένειας και  την λειτουργία του Φορέα Δημογραφικής Πολιτικής.

Εντός του Αυγούστου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κατασκήνωση στην Καρδίτσα , αφού τα παιδιά που συμμετείχαν πέρασαν ευχάριστες διακοπές.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Γραμματείας αποφασίστηκε να σταλεί οικονομική βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, μέσω των Συλλόγων των τριτέκνων Καρδίτσας και Βόλου.

Οι Κοινωνικές δραστηριότητες και Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που απευθύνονται στα μέλη μας πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία των Επαρχιακών Επιτροπών. Στα πλαίσια των Κοινωνικών δραστηριοτήτων των Ε.Ε. παρέχεται  στήριξη σε αναξιοπαθούντα μέλη της Οργάνωσης, που λόγω οικονομικών και άλλων προβλημάτων αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η Οργάνωση χωρίς να θέλει να υποκαταστήσει το κράτος στο μέτρο των δυνατοτήτων της, παρέχει βοήθεια και στήριξη. Για τον σκοπό αυτό δαπανήθηκε από τις Επαρχιακές Επιτροπές ένα σημαντικό ποσό.

Η Οργάνωση μας συμμετέχει με εκπρόσωπο της, στο Συμβούλιο του ΚΕΝΘΕΑ, που ασχολείται με την πρόληψη των ναρκωτικών.

Μέσω του εκπτωτικού μας καταλόγου ο οποίος είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα μας, τα μέλη μας απολαμβάνουν εκπτώσεις σε διάφορα  καταστήματα, υπηρεσίες και  εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί η Οργάνωση καθώς και μειώσεις στη πληρωμή τελών σε Δήμους και Κοινότητες, προσπαθούμε για την αναβάθμιση του .

Συνεχίζεται η συνεργασία μας με την Ασφαλιστική Εταιρεία Metlife, με την προσφορά ασφαλιστικής κάλυψης στα μέλη μας,  με την ασφάλεια ατυχημάτων.

Εχει θεσμοθετηθεί η βράβευση των  τελειοφοίτων αριστούχων μαθητών που προέρχονται από τρίτεκνες οικογένειες, είχαμε την συμμετοχή παιδιών τριτέκνων οικογενειών σε κατασκήνωση στη Καρδίτσα .

Εγινε τιμητική εκδήλωση για την βράβευση των τρίτεκνων μητέρων που απέκτησαν το τρίτο τους παιδί το 2022 με μεγάλη επιτυχία , διοργάνωση συμμετοχή σε φεστιβάλ του παιδιού , διοργάνωση χορού για τα μέλη μας.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η Οργάνωση θα βρίσκεται πάντα δίπλα σας. Με τη δική σας στήριξη, οι Επαρχιακές Επιτροπές, η Γραμματεία και το ΚΔΣ συλλογικά θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και την αναγνώριση επιτέλους από την πολιτεία της Τρίτεκνης Οικογένειας ως πολύτεκνης που αποτελεί το κλειδί στην υπογεννητικότητα.  .

 

  •    Ψήφισμα  Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου 2023  

 

Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2023

Κατά τις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΠΟ, οι σύνεδροι αφού έλαβαν υπόψη τις πιο κάτω διαπιστώσεις:

 

  • Ότι το δημογραφικό πρόβλημα επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο με το δείκτη γονιμότητας να βρίσκεται στο 1,3 πολύ πιο κάτω από τον δείκτη αναπλήρωσης του πληθυσμού που είναι 2,1.
  • Ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από τη γήρανση του πληθυσμού οδηγούν στη μείωση του εργατικού δυναμικού, τη μείωση των εισροών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τη μείωση στρατευσίμων και τη σημαντική αύξηση των δαπανών υγείας λόγω γήρανσης του πληθυσμού
  • Τις πολιτικές συνέπειες που λόγω της δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού της Κύπρου, με την πάροδο των χρόνων τείνουν να αλλάξουν τις εθνοτικές πληθυσμιακές αναλογίες.
  • Ότι ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής που δημιουργήθηκε με σκοπό την αναστροφή του αρνητικού δείκτη γεννήσεων είναι αναποτελεσματικός. Η δημογραφική πολιτική του κράτους διακατέχεται από παλινδρομήσεις ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση και τις οικονομικές συνθήκες, αντί της ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε βάθος τουλάχιστο 20ετίας με μέτρα στήριξης της οικογένειας και του παιδιού.
  • Ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, με τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα στο νερό στα καύσιμα πλήττουν τις πολυμελείς οικογένειες. Τα ωφελήματα που κερδήθηκαν διαχρονικά με συντονισμένες προσπάθειες από την Οργάνωση μας δυστυχώς εξανεμίζονται με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

 

ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΨΗΦΙΣΜΑ:

Η Οργάνωση μας στο επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιώξει κατά προτεραιότητα την υλοποίηση από την πολιτεία των ακόλουθων αιτημάτων μας  

  1. Τριτεκνία = πολυτεκνία
  • Την αναγνώριση την τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνης, με την εξομοίωση του επιδόματος τέκνου και με ότι άλλο αυτό συνεπάγεται.
  • Σε πρώτο στάδιο, ως κίνητρο για όσους νέους αποκτήσουν 3ο παιδί, πληρωμή αφ΄άπαξ ποσού και αύξηση του επιδόματος τέκνου.
  1. Μέτρα προστασίας της μητρότητας
  • Διεύρυνση της άδειας μητρότητας μετά αποδοχών και της γονικής άδειας.
  • Δημιουργία υποδομών για επέκταση και βελτίωση Βρεφονηπιακών σταθμών – επιδότηση μέχρι την υλοποίηση των υποδομών.
  1. Συμφιλίωση εργασίας και Οικογένειας
  • Επέκταση εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου και επιχορήγηση σε δομές δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κατά τις περιόδους των γιορτών και των καλοκαιρινών διακοπών.
  1. Στεγαστικά προγράμματα για πολυμελείς οικογένειες
  • Ένταξη των πολυμελών οικογενειών στα στεγαστικά προγράμματα του κράτους- Επιδότηση για απόκτηση στέγης και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
  1. Επιδόματα
  • Επαναξιολόγηση επιδομάτων και ωφελημάτων λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό σε συνδυασμό και με την φορολογική μεταρρύθμιση και την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Επίδομα μάνας/μοριοδότηση στη σύνταξη των γυναικών ανάλογα με τα παιδιά που απέκτησαν.

Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει ότι το Δημογραφικό είναι Εθνικό θέμα, η τρίτεκνη οικογένεια να γίνει το πρότυπο της κυπριακής κοινωνίας  και να αναγνωριστεί  ως πολύτεκνη, αφού αποτελεί το κλειδί στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.