ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 2024

Αγαπητοί Τρίτεκνοι,

Αρχές του 2023 διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές, καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο η Οργάνωση μας είχε  συναντήσεις με όλους του υποψήφιους προέδρους, ώστε να πειστούν να περιλάβουν στα προγράμματα τους θέματα που αφορούν την υπογεννητικότητα και κατ’ επέκταση τη στήριξη των νέων για τη δημιουργία οικογένειας, να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την συμφιλίωση της εργασίας με την οικογένεια. Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη επιδίωξη και απαίτηση μας θα πρέπει να είναι  η υλοποίηση του προγράμματος του όσον αφορά το δημογραφικό την στήριξη της οικογένειας και  ιδιαίτερα των τριτέκνων με στόχο  την αναγνώριση μας  ως πολύτεκνους.

Συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις  της Ad-Hoc Επιτροπής της Βουλής  για το Δημογραφικό και της Επιτροπής Εργασίας όπου συζητούνται θέματα που μας απασχολούν. Είχαμε συναντήσεις με υπουργούς της Κυβέρνησης, στους οποίους  θέσαμε τα αιτήματα μας, καθώς επίσης και με τον νέο Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου.

Τα στατιστικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου επαναβεβαιώνουν και πάλι τον χαμηλό δείκτη γονιμότητας που είναι στο 1,3 και σύμφωνα με τη Eurostat η Κύπρος κατατάσσεται στη 3η χειρότερη θέση στην Ευρώπη πολύ πιο κάτω από τον δείκτη αναπλήρωσης του πληθυσμού που είναι 2,1.

Το δημογραφικό είναι ο πιο ύπουλος εχθρός μιας χώρας, ενώ συντελείται  δύσκολα γίνεται αντιληπτό. Το τρίπτυχο του δημογραφικού θανάτου μιας  χώρας είναι: η υπογεννητικότητα – η γήρανση του πληθυσμού και – η μετανάστευση.

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από τη γήρανση του πληθυσμού είναι σ΄ όλους γνωστές. Μείωση εργατικού δυναμικού, μείωση εισροών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μείωση στρατεύσιμων, σημαντική αύξηση των δαπανών υγείας λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

Οι πολιτικές συνέπειες, είναι εξίσου σημαντικές, λόγω της δημογραφικής αλλοίωσης της Κύπρου, με την αύξηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα με τον εποικισμό και την αύξηση των γεννήσεων. Οι εθνοτικές πληθυσμιακές αναλογίες που αποτελούν μια σημαντική παράμετρο της πολιτικής μας για  επίλυση του Εθνικού μας θέματος, φαίνεται να ανατρέπονται, χωρίς δυστυχώς να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από καμία πολιτική δύναμη.

Ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής που δημιουργήθηκε το 2009  με σκοπό την αναστροφή του αρνητικού δείκτη γεννήσεων δεν έχει συνεδριάσει ακόμα. Διαχρονικά η δημογραφική πολιτική του κράτους μας διακατέχεται από παλινδρομήσεις ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση και τις οικονομικές συνθήκες, αντί της ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος  σε βάθος τουλάχιστον 20ετίας με μέτρα στήριξης της οικογένειας και του παιδιού.

Ο πληθωρισμός οι αυξήσεις των τιμών σε όλα τα προϊόντα, ιδιαίτερα στα είδη πρώτης ανάγκης, η αύξηση στη τιμή του ρεύματος και στα καύσιμα, η τιμολόγηση του νερού πλήττουν ιδιαίτερα τις πολυμελείς οικογένειες.  Τα ωφελήματα που κερδήθηκαν με συντονισμένες προσπάθειες από την Οργάνωση μας από την ίδρυση της, που στόχο είχαν την αναχαίτιση της συνεχιζόμενης πτωτικής τάσης των γεννήσεων εξανεμίζονται χρόνο με τον χρόνο.

Χρειάζονται επιτέλους πολιτικές αποφάσεις για το σχεδιασμό μιας νέας δημογραφικής πολιτικής με την παροχή κινήτρων για την αύξηση των γεννήσεων,  την δημιουργία υποδομών και τη λήψη όλων των αναγκαίων κοινωνικών  μέτρων  για τη στήριξη της οικογένειας, τα οποία θα ξεκινούν  από την ημέρα γέννησης του παιδιού, την παιδική ηλικία, τη μόρφωση, μέχρι την ενηλικίωση του και την είσοδο  του στην παραγωγική διαδικασία.

 

Αγαπητοί Τρίτεκνοι,

πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. «Η ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

 

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ  2024 – ΕΚΔΟΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΟΥΣ

Η ετήσια συνδρομή για το έτος 2024 είναι €17,=. Όσα μέλη λαμβάνουν επίδομα τέκνου και έδωσαν εντολή έχει αποκοπεί το ποσόν και τους έχει σταλεί η ταυτότητα μέλους. Τα μέλη που χρειάζονται πρόσθετη 2η ταυτότητα μπορούν να την προμηθευτούν στην τιμή των €3=.

Πληροφορίες για τους  τρόπους πληρωμής της ετήσιας συνδρομής  θα τους δείτε στο πίσω μέρος του πράσινου σημειώματος  που σας έχει σταλεί.

Ιστοσελίδα οργάνωσης:  www.triteknoi.org      Εmail: nicosia@triteknoi.org        popolemesou@cytanet.com.cy larnaca@triteknoi.org                   popopaf@cytanet.com.cy            famagusta@triteknoi.org.

Το προσωπικό των Επαρχιακών Γραφείων καθώς και τα μέλη των Επαρχιακών Επιτροπών είναι πάντοτε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή βοήθεια.

 

ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ &  ΠΑΡΟΧΕΣ  ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Τονίζεται ότι η παρουσίαση της Ταυτότητας Μέλους, ανανεωμένη για το έτος, αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για παραχώρηση των ωφελημάτων.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΟΥ:

  • Επίδομα τέκνου παρέχεται στις τρίτεκνες οικογένειες βάση εισοδηματικών κριτηρίων από τον Δεκέμβριο του 2011. Αιτήσεις γίνονται μόνο On-Line μέσω της ιστοσελίδας www.dmsw.gov.cy της ΥΔΕΠ (Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων) του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Απαιτείται η δημιουργία λογαριασμού πρόσβασης μέσω gov. cy.
  • Με την μείωση των εξαρτώμενων παιδιών της Τρίτεκνης Οικογένειας, συνεχίζει να καταβάλλεται μηνιαίως το επίδομα ανά τέκνο.

ΜΑΘΗΤΕΣ – ΦΟΙΤΗΤΕΣ: .

  • Μείωση στο κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα του Κ.Ο.Α. αθλητισμός για όλους (Α.Γ.Ο.).
  • Οικογένειες που φοιτούν ταυτόχρονα και τα 3 τους παιδιά στη Μέση & Τεχνική Εκπαίδευση, πληρώνουν μαθητικό εισιτήριο €10.= μόνο για το ένα παιδί, τα άλλα 2 παιδιά είναι δωρεάν.
  • Παραχωρείται έκπτωση 50% στα δίδακτρα των παιδιών τρίτεκνων οικογενειών που φοιτούν στα Κρατικά Ινστιτούτα.
  • Πιστοποιητικό απορίας – Τα έντυπα βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΥΔΕΠ (Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων) είναι το έντυπο ΠΑ5 αφού συμπληρωθεί θα πρέπει να τηλεφωνήσετε στο 80002000, επιλογή 2 για να το παραδώσετε και να εκδοθεί το πιστοποιητικό.

ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΙ:

  • Επίδομα: Όλοι οι εθνοφρουροί παιδιά τρίτεκνων οικογενειών λαμβάνουν αυξημένο μηνιαίο επίδομα.
  • Εθνοφρουροί προερχόμενοι από αρρενογονικές οικογένειες λαμβάνουν πρόσθετο μηνιαίο επίδομα εκ €50.= ή σε περίπτωση που υπηρετούν 2 παιδιά  ταυτόχρονα πρόσθετο επίδομα €40.= ο καθένας.  
  • Μοριοδότηση: Όλοι οι εθνοφρουροί παιδιά τρίτεκνων οικογενειών τυγχάνουν μοριοδότησης, με την δυνατότητα καλύτερης τοποθέτησης στις μονάδες.
  • Όλα τα πιο πάνω παραχωρούνται στους εθνοφρουρούς εφόσον προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση στη μονάδα που υπηρετούν ή στα Κέντρα κατάταξης , την οποία προμηθεύονται από τα Επαρχιακά μας  Γραφεία.   

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ:

  • Α.Η.Κ: Οι Τρίτεκνες Οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51,258 που παίρνουν επίδομα για τρία εξαρτώμενα τέκνα έχουν μείωση στη τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος, εμπίπτουν στην κατηγορία 8. Αιτήσεις γίνονται στα κατά τόπους γραφεία της ΑΗΚ. Η μείωση έχει  αναδρομική ισχύ 12 μήνες.
  • Χορηγία για εγκατάσταση φωτοβολαταϊκων για Όλους από 01/01/2024.
  • Κρατικά Θέατρα: Η είσοδος για τα μέλη μας στις παραστάσεις του Θ.Ο.Κ. είναι €6,= αντί €12.=. Για πληροφορίες επικοινωνείτε με τα Επαρχιακά Γραφεία της Οργάνωσης ή τον Θ.Ο.Κ..
  • Εκκλησία: Δωρεάν τέλεση μυστηρίων γάμου και βάπτισης από την Μητρόπολη Λεμεσού νοουμένου ότι τελείται στην ενορία τους.
  • Υδατοπρομήθεια: Λάρνακα – Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας προσφέρει έκπτωση 20% σε οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια., Δήμος Δρομολαξιάς και Κοινότητα Ορμήδειας. Αμμόχωστος: Παραλίμνι 50% (κλιμακωτά). Πάφος: Εμπα 15%
  • Δήμοι: Δωρεάν είσοδος στην Γιορτή του Κρασιού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Λεμεσό, ισχύει μόνο για μία ημέρα της επιλογής σας. Επίσης δωρεάν είσοδο για τα παιδιά στο ζωολογικό κήπο Λεμεσού.
  • ΔΗΜΟΙ( δημοτικά τέλη ) Κοινότητες: (κοινοτικά τέλη)
  • Λευκωσία: Λευκωσίας 15%, Λατσιών 15% Λακατάμιας 15%, στα τέλη σκυβάλων. Κοινότητες: Συνοικισμός Ανθούπολης 15% στα Κοινοτικά τέλη.
  • Λεμεσός : Γερμασόγειας 20%, Μ. Γειτονιάς 15%, Πολεμιδιών 5%, Υψωνα  25% στα τέλη σκυβάλων, με 3 εξαρτώμενα τέκνα κάτω των 25 ετών.
  • Λάρνακα: Λάρνακας και Λιβαδιών 10% στα τέλη σκυβάλων, Λευκάρων 25%, Αθηένου 15% Κοινότητες: Ψευδάς 10%.
  • Πάφος: Πάφου 25%, Γεροσκήπου 25%, Πέγειας 25%, Πόλεως Χρυσοχούς 25%. Κοινότητες: Εμπα 15%, Χλώρακα 15% στα τέλη σκυβάλων, και 10% σε κοινοτικές υπηρεσίες Τάλα 20% στα τέλη σκυβάλων και τις  Κοινοτικές Υπηρεσίες με 1 εξαρτώμενο τέκνο.
  • Αμμόχωστος: Παραλιμνίου 50%, Αγίας Νάπας 50%, Δερύνειας 25%, Σωτήρας 10%, στα τέλη σκυβάλων. Κοινότητες: Φρέναρος 30%, Αυγόρου 10%, σε κοινοτικές υπηρεσίες.
  • Η μείωση γίνεται μόνο με την επίδειξη της ανανεωμένης ταυτότητας μέλους.

 

ΕΚΠΤΩΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ – ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: Εκπτώσεις από καταστήματα και υπηρεσίες προς τα μέλη μας.

 

  • O εκπτωτικός κατάλογος, βρίσκεται ανανεωμένος στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης μας (www.triteknoi.org).

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ: Συνεχίζεται το Σχέδιο Ομαδικής Ασφάλειας Προσωπικών Ατυχημάτων με την MetLife  δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα  μέλη  που  πλήρωσαν  τη συνδρομή τους για την τρέχουσα χρονιά και έχουν ήδη ενταχθεί στο σχέδιο ή θα ενταχθούν μέχρι την 30η  Ιουνίου 2024 και πριν συμπληρώσουν την ηλικία των 69 ετών, οπότε η κάλυψη θα συνεχίσει να τους παρέχεται μέχρι την ηλικία των 75 ετών.

Τα μέλη έχουν την επιλογή μεταξύ του Σχεδίου Α΄ με ετήσιο ασφάλιστρο €9,00 και κάλυψη €20.000 και του Σχεδίου Β΄ με  ετήσιο ασφάλιστρο €14,00 και κάλυψη €40.000. Περίοδος Ασφαλιστικής κάλυψης  από  01/02/2024 μέχρι 31/01/2025.

Η ασφαλιστική κάλυψη για τα δύο σχέδια που προσφέρονται, περιγράφεται αναλυτικά στο πίσω μέρος του γαλάζιου σημειώματος που σας έχει σταλεί, καθώς επίσης και πληροφορίες για τους τρόπους πληρωμής των ασφαλίστρων.

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Τηλέφωνα Επαρχιακών Γραφείων ΠΟΠΟ: 22-818518 / 25-754770 / 24-627711 / 23-743513/ 26- 937414.

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη – Παγκύπριος αριθμός τηλ: 22-309100.