Το Δημογραφικό πρόβλημα αναλύθηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΚΕΓΕ στην Αργαλαστή, με τίτλο «Το Δημογραφικό Πρόβλημα στην Υπαιθρο Χώρα. Τρόποι επίλυσής του-Τριτεκνία». Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Νοτίου Πηλίου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων Μαγνησίας και την Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδος.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Μαγνησίας, Σούλα Βακουφτσή. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός, ο οργανωτικός γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας, Αντώνης Χατζηαντώνης και ο πρόεδρος της ΟΠΟΤΤΕ, Δημήτρης Κοντός.
Στη συνέχεια αναλύθηκαν τα «Πληθυσμιακά και δημογραφικά δεδομένα στη Μαγνησία, οι εξελίξεις και οι προοπτικές τους», από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου στο ΤΜΧΠ, Πρόδρομο Μαρδάκη.
Το δημογραφικό ζήτημα ανέλυσε και η Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών «διαΝΕΟσις».
Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Θεοδωροπούλου.
Παραθέτουμε και αυτούσιες τις παρεμβάσεις τόσο του οργανωτικού γραμματέα, Αντώνη Χατζηαντώνη, οσο και του Βοηθού Γενικου Γραμματέα, Χάρη Γεωργίου .
ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ ΠΗΛΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024
Κύρία Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βορείων σποράδων Άννα Μαρία Παπαδημητρίου
Κύριε Δήμαρχε Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό
Κύριε πρόεδρε της ΟΠΟΤΕ Δημήτρη Κοντού
Αγαπητή Φαίη Μακαντάση διευθύντριας Κέντρου Ερευνών <<διαΝΕΟσις>>
Κύριε Πρόδρομε Μαρδάκη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Αγαπητοί φίλοι της ΟΠΟΤΕ, εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του Προέδρου και των άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΠΟ για την πρόσκληση σας να παραστούμε στην ημερίδα αυτή καθώς και για την φιλοξενία σας. Σας στέλνουν αδελφικούς χαιρετισμούς.
Είναι με ανάμεικτα αισθήματα που συμμετέχουμε σήμερα στην ημερίδα αυτή.
Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε ανάμεσα σας αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την σημερινή θλιβερή επέτειο. Κλείνουμε σήμερα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην πατρίδα μας που άφησε 200 χιλιάδες πρόσφυγες, χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους και το 40% της Γής μας να είναι κατεχόμενη από τον Τουρκικό Αττίλα.
Μια επέτειο που είναι βαθειά χαραγμένη στην ψυχή του λαού μας αλλά δυστυχώς δεν κτυπά καμπανάκι στις διαχρονικές κυβερνήσεις μας και την θυμούνται δυστυχώς μόνο επετειακά. Βρεθήκαμε δυστυχώς πολύ πρόσφατα μάρτυρες αλληλοκατηγοριών και διαφορετικών αναγνώσεων για το Grand Montana και το τι δεχτήκαμε και δεν δεχθήκαμε για λύση του προβλήματος επιρρίπτοντας ο ένας στον άλλο τις ευθύνες.
Οι αριθμοί των γεννήσεων στην Κύπρο είναι καταθλιπτικοί με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Ο δείκτης γεννήσεων έπεσε στο 1,39 ανά γυναίκα. Για πρώτη φορά έχουμε μείωση πληθυσμού σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία.
Μετά από τις πολύ έντονες παραστάσεις μας και από τις σφυγμομετρήσεις των κομμάτων για το θέμα έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους πάντες ότι η υπογεννητικότητα είναι μετά το εθνικό μας θέμα το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σαν λαός.
Πρόσφατα μετά τις συναντήσεις που είχαμε με τα μεγάλα κόμματα τα οποία παραδέχθηκαν το μέγεθος του προβλήματος και την παρουσία μας στις επιτροπές εργασίας της βουλής και της Ατ χώκ επιτροπής για την υπογεννητικότητα ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από όλους προς την κυβέρνηση για το θέμα και την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και ειδικά της τρίτεκνης οικογένειας που είναι το κλειδί στην μείωση της υπογεννητικότητας.
Αποτέλεσμα στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σε απευθείας σύνδεση από τηλεοράσεως στην εναρκτήρια δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου όπως μέχρι τον Σεπτέμβριο ετοιμάσουν στα πλαίσια του προϋπολογισμού του υπουργείου τους, μέτρα και δράσεις του κάθε Υπουργείου τους που θα βοηθήσουν μακροχρόνια στην αύξηση των γεννήσεων και μείωση της υπογεννητικότητας.
Κατά την συνεδρία της ατ χώκ επιτροπής παρουσιάστηκε η έρευνα που έκαμε η υπηρεσία ερευνών, μελετών και εκδόσεων της Βουλής των αντιπροσώπων με θέμα <<Πολιτικές για μείωση της υπογεννητικότητας και μέτρα στήριξης του θεσμού της οικογένειας στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινοβουλευτικής Έρευνας και τεκμηρίωσης (ECPRD) και στο οποίο ανταποκρίθηκαν 22 χώρες. Είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο για μας για στήριξη των θέσεων μας.
Η έρευνα περιλαμβάνει πρακτικές και νομοθεσίες για Προστασία της μητρότητας , πατρότητας, γονικής άδειας, τις παροχές επιδόματος τέκνου, της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Κοινωνικών ασφαλίσεων, του ολοήμερου σχολείου, μέτρα στήριξης του θεσμού της οικογένειας, την φορολογική ενίσχυση των οικογενειών, επιδόματα για στέγαση, δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις για διευκόλυνση εργαζομένων μητέρων, επίδομα για πολλαπλό τοκετό, επίδομα υιοθεσίας, επίδομα τέκνου κατά την στρατιωτική θητεία κλπ.
Παραθέτω πιο κάτω κάποια ενδεικτικά μέτρα που εφαρμόζονται σε κάποιες χώρες που έχουν τα ιδία προβλήματα υπογεννητικότητας.
Στην Κροατία π.χ δαπανήθηκαν από το 2016 480 εκατομμύρια για κατασκευή, ανακατασκευή και επέκταση παιδικών σταθμών και 302 εκατομμύρια για αναβάθμιση σχολικών μονάδων. Στην Κύπρο εν έτη 2024 δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός παιδικών σταθμών για κάλυψη των αναγκών με τα δίδακτρα να είναι υπέρογκα. Έχουν εφαρμόσει μέτρα για προσέλκυση της νέας γενιάς από την Κροατική μετανάστευση. Παροχή επιδόματος σε φοιτητές που δεν διαμένουν σε φοιτητικές εστίες, Επιδότηση στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια κλπ.
Στη Λεττονία το 2022 είχαν το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων των τελευταίων 100 χρόνων. Αποτέλεσμα να εφαρμόσουν το σχέδιο <<Στρατηγική αναγέννησης του λαού>> για αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο κρατικό οικογενειακό επίδομα καταβάλλουν 25 ευρώ για ένα παιδί 100 για δύο, και προσέξετε αυτό 225 για τα τρία ενώ για 4 ή περισσότερα παιδιά100 ευρώ.
Στη Λιθουανία το μηνιαίο επίδομα τέκνου καταβάλλεται μέχρι τα 18 χρόνια και στα 23 αν σπουδάζει ανεξάρτητα οικογενειακού εισοδήματος. Σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή έχουν τρία η περισσότερα παιδιά ή παιδί με αναπηρία καταβάλλεται πρόσθετο επίδομα. Στη Κύπρο στην τελευταία συνεδρία της Βουλής εγκρίθηκε αύξηση του επιδόματος τέκνου κατά 5% σε όλα τα επιδόματα και σε παιδιά πολυτέκνων οικογενειών (4 και άνω) καταβολή του 50% του επιδόματος τέκνου για φοιτητές μέχρι τα 23 ή 25 αν υπηρέτησαν την στρατιωτική τους θητεία στην εθνική φρουρά.
Στην Ουγγαρία η οποία το 2011 είχε τον χειρότερο αριθμό γεννήσεων στην ευρωπαϊκή ένωση με 1,23 έφτασε σήμερα με τα μέτρα που έλαβε να φτάσει στο 1,55 πολύ πιο πάνω από την Κύπρο και την Ελλάδα έχοντας μία αύξηση στις γεννήσεις κατά 26%. Πέραν των άλλων παροχών το κράτος με την γέννηση του παιδιού καταθέτει σε ειδικό λογαριασμό <<start>> ποσό 42500 HUF και στον οποίο προαιρετικά οι γονείς μπορούν να καταθέτουν μέχρι τα 19 έτη του παιδιού. Επίσης από το 2012 υπάρχει το οικογενειακό επίδομα στέγασης που ανέρχεται από 800000 έως 3250000 HUF ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Στην Πολωνία πέραν των άλλων μέτρων στήριξης, το ποσό των παροχών επιδόματος τέκνου που καταβλήθηκαν από το πρόγραμμα <<family 500+>> από το 2017 που ήταν 23171300 ανήλθαν το 2022 42043700. Επίσης μετά την γέννηση του 2ου παιδιού καταβάλλεται στήριξη σε στεγαστικό δάνειο 20000 PLN στο τρίτο παιδί 60000 PLN και μετά το 4ο 20000 PLN για κάθε παιδί
Αυτούσια την έρευνα θα σας την καταθέσω για δική σας χρήση.
Καταλήγοντας θα σας παρουσιάσω την καταθλιπτική εικόνα των γεννήσεων στην Κύπρο σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος στατιστικής.
Το σύνολο των γεννήσεων από το 2020 μέχρι σήμερα είναι 47062 εκ των οποίων 12426 από αλλοδαπές οικογένειες και 1825 τουρκοκύπριες οικογένειες δηλαδή μόνο το 69,7% προέρχεται από ελληνοκυπριακές οικογένειες
…………… παρουσίαση πίνακα
Εμείς στις προτάσεις μας επιμένουμε πάντα ότι η στήριξη της οικογένειας πρέπει να ξεκινά από την ένωση ενός ζευγαριού μέχρι τον θάνατο.
Πρέπει να γίνουν δομές που να βοηθούνται τα νεαρά ζευγάρια να επιβιώσουν.
Πρέπει να στηριχτεί η ύπαιθρος και ειδικά η πολυμελείς οικογένειες με επιδότηση τόσο των εξόδων παραγωγής ώστε τα προϊόντα που παράγονται να είναι ανταγωνιστικά των εισαγομένων ώστε να σταματήσει η αστυφιλία και η εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Για να κερδίσουμε τον πόλεμο θέλουμε βαρεία όπλα και όχι όπλα κρότου λάμψης που χρησιμοποιούν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις μας.
Σας ευχαριστώ
Καλή συνέχεια
Αγαπητοί σύνεδροι,
Αρχικά επιτρέψτε μου να σας συστηθώ. Ονομάζομαι Χαράλαμπος Γεωργίου και είμαι βοηθός γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς οικογένειας στην Κύπρο.
Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να συζητήσουμε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζει σήμερα σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης, την υπογεννητικότητα.
Δυστυχώς, η Κύπρος βρίσκεται στην Τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την υπογεννητικότητα, με δείκτη γονιμότητας 1,34 ενώ ο δείκτης αναπλήρωσης του πληθυσμού είναι 2,1. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία και την τελευταία απογραφή του πληθυσμού του 2021, το ποσοστό παιδιών ηλικίας κάτω των 15 χρονών ανερχόταν στο 15/9%. Το αντίστοιχο ποσοστό ατόμων 15 – 64 ετών ανερχόταν στο 67,4% και το ποσοστό ατόμων 65 ετών και άνω έχει ξεπεράσει το ποσοστό παιδιών ηλικίας 15 ετών.
Η σταδιακή μείωση των γεννήσεων στην Κύπρο δεν είναι τυχαία ούτε αναίτια. Η γεννιά από την οποία ο τόπος μας αναμένει να γεννήσει και να μεγαλώσει παιδιά, ζει σε μια εποχή αβεβαιότητας, μιας αβεβαιότητας που εξαπλώνεται σε όλα τα επίπεδα: στο εθνικό, στο οικονομικό και το κοινωνικό.
Σήμερα ο τόπος μας συμπληρώνει 50 χρόνια εισβολής και κατοχής. Οι νέοι μας ζουν σε μια πατρίδα μοιρασμένη με τη συνεχόμενη απειλή της διχοτόμησης να κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους. Ζουν σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από την οικονομική κρίση, με τα ποσοστά της ανεργίας να αυξάνονται, με μισθούς που δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν τα προς το ζην, πόσο μάλλον να τους δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν οικογένεια. Τα συνεχή σκάνδαλα, το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, το κούρεμα, οδήγησαν επίσης στην οικονομική αβεβαιότητα.
Σε μια χώρα που έχει μοιραστεί και που η κατεχόμενη πλευρά απειλεί τη δημογραφική σύσταση του τόπου με τον συνεχή αποικισμό Τούρκων πολιτών. Είναι επιτακτικοί ανάγκη και καθίσταται όσο ποτέ αναγκαία η αύξηση των γεννήσεων.
Η πολιτεία μας έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, όπως μέτρα προστασίας της μητρότητας με αύξηση της άδειας μητρότητας μέχρι και 2 βδομάδες για τον τρίτο τοκετό, άδεια πατρότητας δύο συνεχόμενων βδομάδων, επίδομα τέκνου, επιδότηση για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, επιδόματα μητρότητας και πατρότητας και διάφορα άλλα ωφελήματα που αφορούν πολύτεκνες οικογένειες.
Γίνεται κατανοητό πως για να δημιουργηθεί μια οικογένεια χρειάζεται ένα στέρεο έδαφος και προοπτικές για το μέλλον. Για την πατρίδα μας γενικά η αύξηση των γεννήσεων είναι θέμα επιβίωσης. Επομένως, ο πολίτης θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στο κέντρο του ενδιαφέροντος και η Πολιτεία να στηρίξει το θεσμό της οικογένειας εφαρμόζοντας μέτρα και πολιτικές που να προσαρμόζονται ανάλογα στα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της εποχής.
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,
Ως οργανώσεις των τρίτεκνων οικογενειών οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να συνεχίζουμε δυναμικά τους αγώνες μας, ώστε να στηρίζουμε τις τρίτεκνες οικογένειες και να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο.
Ενωμένοι διεκδικούμε το μέλλον!