Την τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε  το τακτικό και εκλογικό συνέδριο της ΠΟΠΟ στην δημοσιογραφική Εστία στην Λευκωσία. Ο Πρόεδρος τησ ΠΟΠΟ κ. Ευθύμιος Στρούθος στον απόλογισμό τησ Δράσης του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου ανάμασα στα άλλα ενημέρωσε τα παρόντα μέλη για τα ακόλουθα:

<Κατά την τρέχουσα χρονιά, είχαμε συζητήσει τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με πολιτικά κόμματα, θέματα που αφορούν την υπογεννητικότητα και κατ΄ επέκταση την στήριξη των νέων για την δημιουργία οικογένειας, να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις, για την συμφιλίωση της εργασίας με την οικογένεια. Με ικανοποίηση χαιρετίζουμε  την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο 13 συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και η Π.Ο.Π.Ο., να τοποθετεί το Δημογραφικό πρόβλημα της μικρής μας πατρίδας ως εθνικό και ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προς το σκοπό αυτό.

Συμμετέχουμε στις Συνεδριάσεις της Ad-Hoc  επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, της επιτροπής εργασίας, της επιτροπής ενέργειας εμπορίου και βιομηχανίας, και σε όποια άλλη επιτροπή συζητούνται θέματα που απασχολούν την οργάνωσή  μας. Είχαμε συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης, στους οποίους θέσαμε τα αιτήματα μας. Τα Στατιστικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, επαναβεβαιώνουν και πάλι  τον χαμηλό δείκτη γονιμότητας που είναι  στο 1,4 και σύμφωνα με τη Eurostat η Κύπρος κατατάσσεται στη 3η χειρότερη θέση στην Ευρώπη πολύ πιο κάτω από τον δείκτη αναπλήρωσης του  πληθυσμού που είναι 2,1. Το Δημογραφικό είναι ο πιο ύπουλος εχθρός μιας χώρας, ενώ συντελείται δύσκολα γίνεται αντιληπτό. Το τρίπτυχο του Δημογραφικού θανάτου μιας χώρας είναι: η υπογεννητικότητα-η γήρανση του πληθυσμού και –η μετανάστευση.

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από τη γήρανση του πληθυσμού είναι σ΄ όλους γνωστές. Μείωση εργατικού δυναμικού, μείωση εισροών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μείωση στρατευσίμων, σημαντική αύξηση των δαπανών υγείας λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Οι πολιτικές συνέπειες, είναι εξίσου σημαντικές, λόγω της δημογραφικής αλλοίωσης της Κύπρου, με την αύξηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα με τον εποικισμό και την αύξηση των γεννήσεων. Οι εθνοτικές πληθυσμιακές αναλογίες που αποτελούν μια σημαντική παράμετρο της πολιτικής μας για επίλυση του Εθνικού μας θέματος, φαίνεται να ανατρέπονται, χωρίς δυστυχώς να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από καμία πολιτική δύναμη. Ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής που δημιουργήθηκε το 2009 με σκοπό την αναστροφή του αρνητικού δείκτη γεννήσεων, δεν συνεδριάζει ικανοποιητικά. Διαχρονικά η δημογραφική πολιτική του κράτους μας διακατέχεται από παλινδρομήσεις, ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση και τις οικονομικές συνθήκες, αντί της ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε βάθος τουλάχιστο 20ετίας, με μέτρα στήριξης της οικογένειας και του παιδιού.

Ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις των τιμών σε όλα τα προϊόντα, ιδιαίτερα στα είδη πρώτης ανάγκης, η αύξηση στη τιμή του ρεύματος και στα καύσιμα, η τιμολόγηση του νερού, πλήττουν ιδιαίτερα τις πολυμελείς οικογένειες. Τα ωφελήματα που κερδήθηκαν με συντονισμένες προσπάθειες από την  Οργάνωση μας από την ίδρυση της, που στόχο είχαν την αναχαίτιση της συνεχιζόμενης πτωτικής τάσης των γεννήσεων, εξανεμίζονται χρόνο με τον χρόνο.

Η Γραμματεία συμμετείχε σε δύο πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν η κατασκήνωση στην Καρδίτσα στην Λίμνη Πλαστήρα, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Ευχαριστούμε τους διαχειριστές της κατασκήνωσης για την προσφορά τους προς την οργάνωσή μας. Ιδιαίτερες  ευχαριστίες στον αντιπρόεδρο της οργάνωσης μας, Μάριο Χατζηγιάννη, στον εκπρόσωπο τύπου Απόστολο Ψαρά, την Γεωργία Κωνσταντίνου, μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Π.Ο.Π.Ο. Λεμεσού. Και δεύτερον, η συμμετοχή της οργάνωσής μας στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΟΠΟΤΤΕ  Ελλάδος στην Αργαλαστή  Πηλίου, με θέμα το Δημογραφικό πρόβλημα, σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδος. Την Π.Ο.Π.Ο. Εκπροσώπησαν  ο Αντώνης Χατζηαντώνης  Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας και τα μέλη της Γραμματείας Γιάννης Σαπαρίλας  και Χαράλαμπος Γεωργίου. Η παρουσία της Οργάνωσης ήταν μπορώ να πω καθοριστική, με τα στοιχεία τα οποία είχαμε παρουσιάσει στην υπό αναφορά ημερίδα.

Οι κοινωνικές δραστηριότητες και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που απευθύνονται στα μέλη μας, πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία των Επαρχιακών Επιτροπών. Στα πλαίσια των κοινωνικών δραστηριοτήτων των Επαρχιακών Επιτροπών, παρέχεται στήριξη σε αναξιοπαθούντα μέλη της Οργάνωσης, που λόγω οικονομικών και άλλων προβλημάτων, αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Μέσω του εκπτωτικού μας καταλόγου, ο οποίος είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα μας, διάφορα καταστήματα, υπηρεσίες και εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί η οργάνωση, καθώς και μειώσεις σε πληρωμή τελών σε Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, σε Δήμους και Κοινότητες.

Χρειάζονται επιτέλους πολιτικές αποφάσεις, για το σχεδιασμό μιας νέας Δημογραφικής πολιτικής, με την παροχή κινήτρων για την αύξηση των γεννήσεων, την δημιουργία υποδομών και την λήψη όλων των αναγκαίων κοινωνικών μέτρων, για την στήριξη της οικογένειας, τα οποία, θα ξεκινούν  από την ημέρα γέννησης του παιδιού, την παιδική ηλικία, τη μόρφωση, μέχρι την ενηλικίωσή του και την είσοδο του στην παραγωγική  εργασία.>

 

Στο τέλος του πρώτου μέρους εγκρίθηκε ψήφισμα το οποιο θα σταλεί σε όλουσ τους αρμόδιους φορείς.

Ψήφισμα  Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου 2024  

Λευκωσία, 11 Δεκεμβρίου  2024

Κατά τις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΠΟ, οι σύνεδροι αφού έλαβαν υπόψη τις πιο κάτω διαπιστώσεις:

  • Ότι το δημογραφικό πρόβλημα επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο με το δείκτη γονιμότητας να βρίσκεται στο 1,4 πολύ πιο κάτω από τον δείκτη αναπλήρωσης του πληθυσμού που είναι 2,1.
  • Ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από τη γήρανση του πληθυσμού οδηγούν στη μείωση του εργατικού δυναμικού, τη μείωση των εισροών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τη μείωση στρατευσίμων και τη σημαντική αύξηση των δαπανών υγείας λόγω γήρανσης του πληθυσμού
  • Τις πολιτικές συνέπειες που λόγω της δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού της Κύπρου, με την πάροδο των χρόνων τείνουν να αλλάξουν τις εθνοτικές πληθυσμιακές αναλογίες.
  • Ότι ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής που δημιουργήθηκε με σκοπό την αναστροφή του αρνητικού δείκτη γεννήσεων είναι αναποτελεσματικός. Η δημογραφική πολιτική του κράτους διακατέχεται από παλινδρομήσεις ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση και τις οικονομικές συνθήκες, αντί της ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε βάθος τουλάχιστο 20ετίας με μέτρα στήριξης της οικογένειας και του παιδιού.
  • Ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, με τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα στο νερό στα καύσιμα πλήττουν τις πολυμελείς οικογένειες. Τα ωφελήματα που κερδήθηκαν διαχρονικά με συντονισμένες προσπάθειες από την Οργάνωση μας δυστυχώς εξανεμίζονται με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΨΗΦΙΣΜΑ:

Η Οργάνωση μας στο επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιώξει κατά προτεραιότητα την υλοποίηση από την πολιτεία των ακόλουθων αιτημάτων μας  

  1. Τριτεκνία = πολυτεκνία
  • Την αναγνώριση της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνης, με την εξομοίωση του επιδόματος τέκνου και με ότι άλλο αυτό συνεπάγεται.
  • Σε πρώτο στάδιο, ως κίνητρο για όσους νέους αποκτήσουν 3ο παιδί, πληρωμή αφ΄άπαξ ποσού και αύξηση του επιδόματος τέκνου.
  1. Συμφιλίωση εργασίας και Οικογένειας
  • Δημιουργία υποδομών για επέκταση και βελτίωση βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Επέκταση εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου και επιχορήγηση σε δομές δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κατά τις περιόδους των γιορτών και των καλοκαιρινών διακοπών.
  1. Στεγαστικά προγράμματα για πολυμελείς οικογένειες
  • Ένταξη των πολυμελών οικογενειών στα στεγαστικά προγράμματα του κράτους- Επιδότηση για απόκτηση στέγης και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
  1. Επιδόματα
  • Επαναξιολόγηση επιδομάτων και ωφελημάτων λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό σε συνδυασμό και με την φορολογική μεταρρύθμιση και την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Επίδομα μάνας/μοριοδότηση στη σύνταξη των γυναικών ανάλογα με τα παιδιά που απέκτησαν.

Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει ότι το Δημογραφικό είναι Εθνικό θέμα, η τρίτεκνη οικογένεια να γίνει το πρότυπο της κυπριακής κοινωνίας  και να αναγνωριστεί  ως πολύτεκνη, αφού αποτελεί το κλειδί στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

 

κατά το ΄β μέρος του συνεδρίου τα παρόντα μέλη της ΠΟΠΟ εξέλεξαν τους Δημήτρη Δημητρίου και Κώστα Κούκο ωσ μέλη της επιτροπής εσωτερικου ελέγχου μέσρι το τέλοσ το 2025.